7/01/2009

Elu mõte, elumõte, mõtteelu, mõte elus.

Mõte, mõte, mõte, mõõ-tee. See hakkab imelikult kõlama peale pidevat kordamist. Nagu ka õrn, õrn, õrn, õrrrnn, mis ei kõla üldse õrnalt enam.

Igatahes olen liiga palju elust mõelnud viimasel ajal. Sellest kus, miks ma olen ja kus olla tahaksin. Eile nii L. kui ka M. konstateerisid, et kui mõtlemiseks on liiga palju aega, siis läheb kõik metsa ja keeruliseks. Aga kui kõk ongi juba segane, mis seal siis enam.

Tabletid ei ole mõjunud. Või vähemalt ultraheli järgi. Arst ütles, et on veel üks võimalus, enne radikaalset ravi. Fknhell, kui sa ennast haigena ei tunne, siis sellised asjad võtavad korraks jalust nõrgaks. Peale pmst läbi poolvesiste silmade tehtud kõne suutis issi mind maha rahustada, et tegelikult tuleb lhtsalt rahulikult võtta ja võibolla ka oma elu mõnesmõttes radikaalselt ravida. Enne septembrit või oktoobrit mul Eestist siiski plaani lahkuda pole, kuigi tahaks. Vähemalt on õues hea olla, sest valitseb piisavalt vahemereline kliima. Ja need õhtused kuumapohmakad. Mmm.

Vaatasin eile kahte päris head filmi. Väga teemasse vähemalt minu jaoks.

Esimene oli film, mida ma juba kaua ootasin - "How to be" (2008). Draama/komöödia. See film on veerandelukriisis (quarter-life-crisis) vaevlevast luuserist, kes ei tea, kes ta on ja kes ta olla tahab ja süüdistab kõiges oma vanemaid. Ta palkab isikliku elutreeneri ja peale seda läheb kõik veel hullemaks, kuni mingil kummalisel viisil saab aru, et ta ongi see ja seal, kus hetkel olla tahab. Filmis on palju häid dialooge ja _huvitavaid_ karaktereid. Üks parimaid dialooge on Art'i ja tema peegelpildi vahel filmi lõpus, enne lavale esinema minekut. "You're not nobody, you're somebody. You're one of the greatest songwriters and they'll gonna love you for it. Ok? Listen, you have as good rights to be out there as anybody else. Yeah, I know! Yes, just do it, alright?" Unustasin mainida head muusikalist skoori, näiteks üks laul sisaldab minu jaoks kogu filmi pointi. "We'll always love you but that's not the point":

Teine eilne film oli "Genova" (2008). Draama. See film näitab ühe pere elu peale autoavariid, kus armastatud ema saab (ilmselt noorema tütre süül) surma. Võimaluse ajel ja muutuse vajadusel otsustab isa koos tütardega Itaaliasse kolida. Iga pereliige elab traumat omamoodi üle - pereisa üritab oma naise olemasolu ignoreerida, vanem tütar süüdistab kõiges oma õde, kes kujutab ette, et ema on koguaeg tema kõrval. Kuigi tegemist on siiski väga reaalse tegevustikuga, täiesti päriseluga, ei hakanud kordagi igav, sest režissöör suutis oma erinevate filmimistehnikatega mind täiesti filmi sisse tõmmata, mis oligi eesmärk, sest filmi läbiv mõte ja lõpp jäid liiga lahtiseks, et mingit sügavamat pointi sellest kõigest otsida. Pidigi lihtsalt protsessi nägema. Ilmselt. Igatahes soovitan kindlasti, elamuse pärast, kui keegi kuskil käpa sellele dvd'le peale saab.

Nii, tänaseks vsjo. Siesta on peaaegu läbi :D

1 kommentaar:

Henry ütles ...

elu mõte
elu mõte ei ole elamine ta on olemine.
elu olekuline väljendumine on meis kuid kes oleme meie teades teadmist ei väljenda see olekulist olemist Teadmises põhjusel et elu mõiste on määratlematu.
elu on tunnetus ja kujutlus.
elu on midagi elamise sarnast kuid elamise tingimus on enda tunnetus olevana ja olla saad siis kui elad kuid ...
teades et elu on mõneti tekitatus siis ei saa väita et elamine elus on midagi püsivat.
elu võib olla hetk elamises kuid samas võib teda määratleda igavikuga.
selleks et mõista elu ja elust tulenevat elamist peab teadma üht elu on üks mõiste mõistmatuses.
miks nii
põhjus on elu enda tekke lähtes mil ta annab meile võimaluse tunnetada end elavana.

mõte elust
mõte elust ei väljendu teadmises ta on meeleline väljendus endast ja enda olekulisest tunnetusest.
mõte elamise elust on tõesem põhjusel et elamisega kaasneb elu.

elu mõte inimesena väljendub elunemises inim näolisena olla osa tunnetuslikust elamise kujutlusest kellestki Inimeseks.
inimene ei ole veel Inimene põhjusel et nimetus inim ei võimalda veel tunnistada end Inimeseks.
Inimene elus ei küsi küsimust elu mõttest ta teab et elamine on üks osa elust lähtuv võimalus kogeda end elamas Inimesena.